A pacsuli illóolajat a Pogostemon Cabin növényéből nyerik, mely az árvacsalánfélék családjába tartozik és gazdag pézsma-édes, fűszeres illata van. A növény őshonos Malajziában és Indiában, ahol "puchaput" néven ismert. A patchuli szó a "pachchai ellai" kifejezésből származik, melynek szó szerinti fordítása zöld levél. A pacsuli olajat száraz levelekből nyerik, melyeket desztilláció előtt szárítanak és erjesztenek. Idővel növeli erejét, aromáját. Magasra értékelt a gyógyítóképessége, főleg a sebekre van remek hatással. Távol-keleten a pacsuliolajat légfrissítőként használják, valamint fehérnemű és ágynemű illatosítóként. Távol tartja a rovarokat és molyokat. Az illata segít egyensúlyban tartani az érzelmeket és szeretetteljes légkört teremt. Aromalámpával használva enyhíti a szorongást és a depressziót. Fürdővízhez hozzáadva enyhíti némely bőrprobléma tüneteit, mint például a gombás megbetegedések vagy a narancsbőr. Kiváló szövetregeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, elősegíti a gyógyulást és harcol a fertőzésekkel szemben. Segít pattanások, ekcéma és fekélyek ápolásánál. A pacsuli Indiából került Angliába, a kasmír kendők közé csomagolták, hogy megvédjék ezeket a molylepkéktől. A kendők árusításánál az eladónak fel kellett mutatnia a bizonylatot arról, hogy a kendők közé valóban száraz levelek voltak rakva szállítás előtt. Az 1960-70-es években a pacsuli rendkívül kedvelt volt Európában és Amerikában a hippimozgalom képviselői körében, mivel illata remekül "álcázta" a marihuana illatát. Raszta tincsek ápolására is használták. Sok Ázsiai országban ma is használják kígyó harapások kezelésére.